Skip to content

”Skräckindex” på farliga nivåer

3 november, 2012

”Skräckindexet” VIX handlas nu på de lägsta nivåerna sedan 2007, strax före den kraftiga börsnedgång som kulminerade med finanskrisen 2008. Det kan betyda att ytterligare en finansiell storm är på väg att svepa in över världens börser.

Volatilitetsindexet VIX mäter svängningarna upp och ned på det ledande amerikanska indexet Standard & Poor´s 500. En låg siffra betyder små förändringar och en hög siffra stora förändringar.

När svängningarna är stora indikerar det att investerarna är rädda och nervösa och det är därför VIX ofta kallas för ”skräckindexet”, eftersom det på så sätt mäter rädslan i marknaden.

Att indexet nu är lågt tyder alltså på att investerarna är lugna. Allt är frid och fröjd, den värsta finanskrisen är över och nu kan marknaden fortsätta att klättra uppåt.

Men denna känsla är förrädisk. För precis som det i naturen är som lugnast strax före en storm så är också som lugnast på den finansiella marknaderna precis före ett stort fall, eller krasch.

Det som nu är olycksbådande är att skräckindex uppvisar otäcka likheter med hur det rörde sig 2007, alltså vid tiden då många börser, exempelvis USA-börserna och Stockholmsbörsen, hade sina senaste toppar.

Då, 2007, handlades VIX på sina lägsta nivåer i indexets historia. Alla, småsparare och professionella investerare, var fullt investerade i marknaderna och var övertygade om att börserna bara kunde gå åt ett håll, uppåt.

Men så blev det inte. Istället svepte en finansiell storm in över världens börser och raderade ut enormt stora värden för investerarna. Och Stockholmbörsen, uttryckt som OMX 30, tappade över hälften av sitt värde i den brutala nedgången.

Och det här var ingen ingångsföreteelse. Skräckindexet signalerade tydligt att det var fara å färde på börserna även vid de två senaste större börsfallen, under sommaren och hösten 2011 och i början av det här året.

Med tanke på VIX höga prognosvärde kan därför vara värt att ta indexet på allvar. För att ignorera det har ofta visat sig vara ett mycket dyrt beslut.

About these ads

From → Uncategorized

Lämna en kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Följ

Få meddelanden om nya inlägg via e-post.